Design och användning av dagens smartphones

Dagens nya mobiltelefoner är snabba, smarta och fulla med funktioner båda nyttiga och onyttiga. Vi kallar dom fortfarande för telefoner men funktionen att ringa ett samtal har sedan flera år tillbaka passerats av sms, Facebook och Instagram bara för att nämna några. Vi använder våra smartphones som ett verktyg för att ta oss igenom vår vardag både till nyttiga saker som att anmäla vård av barn till försäkringskassan, hitta vägen när vi är ute och kör bil till att fördriva tiden med spel eller använda sociala medier för att hålla kontakten med vänner och bekanta.

Tillverkarna tävlar med att ta fram den snabbaste och kraftfullaste modellen hela tiden men det är nog väldigt få användare som nyttjar den kraft som finns tillgänglig i dagens toppmodeller. Detta är tillverkarna givetvis medvetna om och är därför även tvungna att designa sina toppmodeller med ett formspråk som tilltalar köparna och ger ett köpsug då telefonen mer och mer har blivit en modeaccessoar.

Men designen kan även gå för långt och enbart göra telefonen snygg och tilltalande men användarvänligheten glöms bort i jakten på snygga material och finishar. Ett exempel på detta är Huaweis senaste skapelse Honor 8 som har en baksida som är tillverkad av 15 lager polerat glas vilket ger en illusion och effekt av ett djup i materialet, men detta medför att telefonen blir väldigt hal med en överhängande risk att man tappar greppet om den och den glider ur handen. För att lösa detta problem behöver man köpa ett Honor 8 skal för att få en yta som ger ett bra grepp, men det innebär att man döljer baksidan med den polerade glasytan. Många andra telefontillverkare har gått den andra vägen och bytt ut glasbaksidan till andra material som exempelvis Apple som med iPhone 6 gick tillbaks till en baksida i aluminium vilket ger ett bättre grepp.

(Detta är ett gästinlägg skrivet av Magnus Meijer på Avaloo.se)

Dela med dig

Kommentarer

Kommentar